‘Escrache’ al professorat.

Per Biel Coramet.

 

____________________________
No te pots expressar lliurement, ni tampoc opinar, sabem qui ets, sabem què penses, sabem on treballes!
____________________________

– Me follaria la societat sencera!
– Què dius ara?
– Tal com ho sents!
– Dona… és una expressió que xoca. Forta.
– Educativament parlant, és clar! Ho va dir un porc falangista acusat de matar persones innocents. Ho va dir descaradament, amb ganes de revenja, i sense que el significat de “follaria” fos el que t’imagines.
– Ui! Avui estàs molt alterada, molt rabiosa amb la humanitat, no?
– És que m’estic indignant per moments i ara mateix he recordat aquestes paraules mentre pensava en les barbaritats que diuen des del govern….

Tenc una companya de feina que podria ser la padrina perfecta. No vull ser grosser, però ella mateixa ha dit que canvia de destinació per anar a parar a “un cementiri de dinosaures” perquè vol acabar la seva carrera professional amb més tranquil·litat: “a la meva edat ja no puc aguantar segons quins alumnes”. La meva companya és lúcida, contestatària, malsofrida, etc, etc. I no té raó sempre, però és d’aquelles persones crítiques que s’ho qüestionen tot. Deia indignada: “estic fins als nassos de l’escarni que sofrim els professors. A mi personalment no m’agrada això de l’escrache, però encara més m’emprenya com giren la truita i ens tracten a tots d’imbècils. A nosaltres, els professors, sí que ens fan escarni de bon de veres: “no te pots expressar lliurement, ni tampoc opinar, sabem qui ets, sabem què penses, sabem on treballes!

Com sabeu, s’aprovaran una sèrie de lleis que han encès la comunitat educativa, entre les quals la futura llei de convivència i d’autoritat del professor. Aquesta llei encara no està aprovada i ja ha ficat la por al cos al col·lectiu de professionals de l’educació. Des del primer moment he pensat que la llei topa amb algun dret fonamental com el d’expressió o d’opinió. No pot ser d’altra manera. Per això vaig demanar parer a qui en sap més d’aquestes coses i el senyor Google me va dirigir cap a El Jurista, un diari jurídic digital. Les consideracions jurídiques que fa el diari sobre l’Avant Projecte ens vénen a dir que no té perquè ser una mala llei “sempre que els responsables d’aquest control actuïn segons l’adequació necessària”.

No discutiré la teoria de la normativa. Ja se sap que tots som iguals davant la llei (o no?), que tothom té dret a un habitatge digne i que si tu tens dos pollastres i jo cap, estadísticament en tenim un cada un… Però, per moltes vegades que llegeixi aquestes consideracions argumentatives, a mi ningú em fa creure que la llei no entri en conflicte amb el dret a la llibertat d’expressió, dret fonamental recollit a la Declaració Universal dels Drets Humans, i en la majoria dels sistemes democràtics.

A més a més, permeteu-me que dubti de la bona voluntat d’una llei que es camufla sota un títol que du a la confusió. Com es vol atorgar autoritat al professorat quan es desqualifica la seva funció com a formador de persones crítiques? Amb una llei punitiva i repressora? Amb una llei de control de pensament i opinió del professorat?

Ens volen fer creure que per res del món es vol menystenir el professorat i que tot plegat es fa per evitar que els angelicals alumnes sofreixin alguna mena d’adoctrinament, etc., etc. Però senyors… què no vos heu oblidat de l’assignatura de religió catòlica? O és que a partir d’ara aplicarà el més estricte mètode científic per explicar el seu dogma de fe?

L’existència de l’assignatura de Religió Catòlica en l’escola pública, no és adoctrinament? Cal recordar que l’assignatura de religió catòlica és d’oferta obligatòria per als centres i de caràcter voluntari pels alumnes. I que el professorat de religió depèn de l’autoritat eclesiàstica (sí, sí), però que els contracta i paga l’Administració publica. Com pot ser que s’hagin despistat en aquesta qüestió els nostres governants?

Mentre uns poden seguir escampant la seva doctrina arreu, els professors estam perseguits. Esper que això que diuen de Binissalem sigui mentida… Així i tot, no m’estranya que la meva companya de feina maldigui la societat sencera…

Advertisements

2 pensaments sobre “‘Escrache’ al professorat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s