Derelicte “noderwan”

Per Biel Coramet.

Dos sistemes educatius m’han marcat de bon de veres, l’EGB i l’actual -a veure qui té collons de dir com es diu l’actual llei d’educació. I la propera?- A l’EGB apreníem idiomes com qui aprèn a recitar l’abecedari. El mestre de francès ens feia fer gargots per a pronunciar la “r” uvular, vos ho imaginau?. Després, a BUP, no sé per quin motiu vàrem elegir anglès i vàrem aprendre a dir, per exemple, “noderwan”, entre d’altres delictes fonètics. En aquells llavors diríem: Bosch és el “noderwan” de la política educativa”, i ens quedaríem tan amples.

Per a mi l’actual sistema educatiu és molt millor, per exemple, m’ha permès aprendre “derelicte”, una paraula tan poc usual com desconeguda. I és que l’actual sistema és agraït amb els professors que feim mitja jornada ja que ens permet escoltar la ràdio més temps del que voldríem. I, a més, llegim els diaris i sentim els polítics que prometen haver trobat l’equació definitiva que assegurarà la màxima eficiència educativa: ser els “noderwans”, malgrat les retallades.

Tanta sort que els alumnes que comencen ara l’escolarització viuen feliços a infantil i a primària i no s’adonen que estan assistint a un naufragi anunciat en què tendrem alumnes que, inconscients com nosaltres temps enrere, trauran pit amb frases fetes com “som els naderwan”, sense adonar-se que formen part del derelicte educatiu. Potser els hauríem d’anar avisant que són passatgers de tercera classe d’un vaixell que un dia toparà amb un iceberg de la grandària de Cabrera. De moment, allà va el vaixell en la direcció i la velocitat que imprimeixen els nostres capitans, sadolls de tiberis regats amb Moët (pronunciat amb gargots).

Esperem que ells, amb la nostra ajuda, siguin capaços de canviar de rumb. Cosa que nosaltres no hem fet…

Imatge d’en Miquel Trias, extreta d’URXELLA
Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s