Deconstruir Mallorca.

Per Biel Coramet.

No sé si Ferran Adrià sap que els neutrins ens trepanen a dojo, també la cervellera. Bé, no és ben bé així: són tan petits que ens travessen sense pena ni glòria i potser que ens trepanin o no. No sé fins a quin punt la seva força ens pot esqueixar els teixits, també de la cervellera mollera. Un dia Ferran Adrià va excel·lir, va sortir de polleguera i va iniciar una revolució. Tal vegada tot va començar somiant amb una truita de patates tan deconstruïda que estava fragmentada en cada una de les partícules elementals que la formaven anteriorment. Segur que en el seu somni es va topar amb els neutrins i segur que va tenir la voluntat de dominar-los per a crear un millor somni encara, un somni per a les persones: tastar el que és intangible.

La majoria de neutrins travessen completament la Terra sense interaccionar i això és molt fotut a l’hora de controlar-los. Passa el mateix amb aquells qui ens manen, que passen per la Terra sense interaccionar amb el poble, i no són neutrins. Imaginem-los com a reixes, a escala d’un neutrí ho són. Hi deu haver neutrins que xoquen contra els teixits del seu cos. I els deuen lesionar! I els deuen fracturar! I els deuen provocar mals irreparables? Invisibles? Hi deu haver idees neutrines? O idees que funcionen com a neutrins, que per molt bones que siguin no topen dins cap cervellera mollera i recorren l’espai infinit amb el desig de topar en alguna ment privilegiada…

No pot existir una Mallorca neutrina perquè els neutrins no són part de la matèria, però necessitam persones que ens ajudin a pensar-la. Deconstruir Mallorca ha de ser com cercar la seva essència, retornar a una forma d’entendre la vida d’acord amb l’entorn i d’acord amb la mesura de l’illa, de país petit, com la cançó d’en Llach. No fa falta que els mandataris -polítics i empresaris- es converteixin en talibans de la deconstrucció, però la podrien entendre com a una tendència, o com una moda fins i tot. Tan sols es tracta de pensar en una illa més humana.

Deconstruir l’economia no sé com deu ser. Si es tracta de cercar-hi nous significats, malament anam. Es veu que ningú sap què fer per a reactivar-la, ni amb enginy, ni amb creativitat. Som en una cultura conservadora on l’aplicació dels vells remeis és obligat. No deu ser una empresa fàcil això de reactivar l’economia i d’estimular el creixement, no?

Ningú no sap què fer més enllà de receptar austeritat* i tornam transitar per camins equivocats que ja ens han duit al precipici econòmic i social. Senyores i Senyors, benvinguts a una nova reactivació, no de l’economia, sinó de macroprojectes de construcció que són un futur ple d’esperances per a una illa repleta de propòsits rancis. Per favor, demanem-li a algun Ferran Adrià que ens ajudi a deconstruir Mallorca (?).

*Ens enfrontam al perill de receptar austeritat i impartir injustícia.

_______________________________________________

El GOB adverteix que una nova envestida urbanitzadora amenaça el nostre futur.

Ecologistes en Acció atorga 79 Banderes Negres.

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s