“La Roja” és el més important, …

…més important que l’educació, que la salut, i per descomptat, que el català.

Per Biel Coramet.

Vaig sentir un senyor per la ràdio que feia una rima fàcil entre roja i floja. No ho va dir amb menyspreu, però ja se sap que el punt de vista és molt important. No és el mateix mirar d’aquí cap allà que d’allà cap aquí! Passa molt amb els aficionats a la dialectologia d’occident, que no es posen d’acord amb els aficionats a la dialectologia d’orient. Per culpa de l’ingènere humà orient i occident es miren amb recel, desorientats, sabent que la seva posició és relativa. I és que l’ingènere humà és creador d’incertesa i s’inventa tanta nova terminologia que desorienta. I és normal, cada dia s’encunyen nous termes i deim i escrivim paraules que no sabem què volen dir. I de vegades ens fan aprendre nous conceptes que només signifiquen que la ignorància s’ha de redefinir novament.

Hi ha dematins que m’aixec amb molt mala llet. Com quan un detesta la humanitat sencera i tot el que l’envolta. Com un d’aquells dies en què només posar la ràdio ja saps que serà un dia feréstec. I recordes que conviure no és cap necessitat sinó un sacrifici o una penitència que t’han imposat déus aliens. Aleshores, record que l’ingènere humà segueix amb el seu procés d’aniquilació, i record que la humanitat està en perill d’extinció, i necessit fugir cap a indrets on l’afectació no és tanta. Llavors, me deman com partiria l’ecologista Rajoy lluny de Palma i me’n vaig infeliç perquè sé que el mal ja està fet i que, per molt que camini, seguiré estant envoltat de damnificats pertot arreu.

Segur que no deu ser cap mal ser de “la Roja”. Ara tot és “la Roja” i sembles d’un altre món si n’ets indiferent, o si penses que hi ha coses més importants a la vida. Ja sé que és una opció minoritària, però preferesc manifestar-me per a l’educació o la salut pública, per exemple. Davant les evidències no cal enganyar-se, en l’última concentració, Flashmob Embut 27J, en el Passeig Sagrera, l’espeaker demanava els assistents que ens féssim cap enrere unes passes. O sigui: “escampau-vos i semblarà que som més”. No hi va haver onada verda, malgrat que el mitjans de comunicació varen ser generosos amb les imatges. Si un dia algú passa pel corró de “la Roja” totes les camisetes de l’embut, milions de persones embogides s’afegiran a les manifestacions i concentracions demanant una educació pública de qualitat.

Cal esperar. Després d’un petit fracàs en el Passeig Sagrera arribes a ca els teus pares i te trobes el nebot que du la camiseta de “la Roja” amb orgull. I arribes a la feina i te demanen un euro cinquanta per a regalar al bidell una camiseta d’un tot a cent per a agrair-li la feina feta durant tot el curs. I el pare d’un alumne es disculpa d’haver arribat una hora tard, després d’haver-li telefonat vàries vegades: lo siento, se me habia ído totalmente de la cabeza. Imagínate que estaba planchando la camiseta para el partido de ésta noche… I el pare te riu com si això ja fos perdonable de per si. Perquè ser de “la Roja” és més que un acte de fe. Té un punt de fanatisme, ho he vist amb els meus propis ulls.

Llavors, pens que som d’un altre món. D’una altra era, tal vegada? I comprenc que “la Roja” pugui ser una via d’escapament, i que va molt més enllà de l’esport, i que molts s’hi esplaien perquè les coses estan molt malament. Però precisament per això, perquè les coses estan molt malament, “la Roja” me la repantinfla. Aleshores som jo que cerc una via d’escapament dins la blogosfera. Sé cert que per allà també hi trobaré altres espècimens isolats de l’ingènere humà que, com a mi, la “Roja” se’ls els repantinfla. Llavors, sent que la blogosfera és l’únic reducte de llibertat que em queda. Però en recel, de la blogosfera, perquè també s’hi passegen espècimens que defineixen llengües i s’inventen dialectes cap a orient i cap a occident, tant és!

He agafat la imatge de l’embut d’aquí: plataformacrida.blogspot.com.
He agafat la imatge del corró de http://www.poemesvisuals.com, aquí.
Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s