Independentisme (I + D + I ) o Palma de Mahollorca_puntCAT1.

Som aquell que em dic Biel Coramet.

L’univers és divers, la terra és diversa, Europa és diversa, el País Gran* també és divers… Espanya s’entesta en ser uniforme i nosaltres, els mallorquins, ens esforçam en fer el ridícul. Que la deriva espanyola no té aturai ja ho sabíem, però el menyspreu cap a nosaltres mateixos no pot arribar a la toponímia. Sempre estam demanant perdó per ser Mallorquins, o fent pena, que és pitjor. Ens hem de rebaixar fins al punt de posar un nom per a ajudar a la resta del món a localitzar-nos? Tenim l’autoestima ben baixa, mare meva!

Mentre, a d’altres indrets del País Gran treuen pit i fan del compromís una virtut. A Catalunya, sense anar més lluny, ningú no es qüestiona canviar el nom de la seva ciutat per Barcelona de Catalunya. Ja està bé així, no? Perden el temps amb altres quimeres com en inventar-se un futur, un futur que no passi per l’Estat Espanyol.

Idò sí, a Catalunya fan I + D + I independentista. Tot és començar… i ara a Catalunya estan aconseguit que el sobiranisme i l’independentisme siguin transversals. Són plantejaments que van en augment i han sorgit iniciatives que a poc a poc van consolidant una opció seriosa de canvi amb la intenció d’establir una relació distinta amb Espanya. El nacionalisme romàntic va donant pas a l’independentisme cada vegada més racional. Estat i economia substitueixen el romanticisme, la pedagogia, la construcció de ponts, el nacionalisme sentimental, etc, etc. Que fins ara no han estat estratègies que hagin proporcionat els resultats esperats.

Les opcions independentistes i sobiranistes fora de Catalunya són residuals. No hi ha base social, cosa que queda ben reflectida en l’arc parlamentari del País Valencià i de les Illes Balears. En canvi, a Catalunya, fora del parlament, es va encetar un procés fort, valent, transversal i decidit que es va iniciar amb les consultes sobiranistes i que pren força amb la constitució de l’Assemblea de Catalunya.

El País Gran és tan divers com complex i les realitats d’un indret i de l’altre no són equiparables. Qui lidera l’opció sobiranista és Catalunya, evidentment, però les aportacions són de col·lectiu i hi ha reflexió pertot arreu del País Gran. És a Catalunya on cada vegada més gent pensa que no hi ha possibilitats d’una Espanya plural, que aculli i que accepti la diversitat dels seus pobles, llengües i cultures. Espanya és bel·ligerant i l’efecte és la confrontació d’idees i la posada damunt la taula d’una consulta sobiranista, per començar i entrar en olivetes.

Hi ha molta feina per fer, però el camí s’ha començat a caminar. Mentre, aquí ens demanam si és millor Maó, Palma o PalmadeMahollorca; tot junt, perquè ens trobin a la primera en el Google Maps. També per entrar en olivetes.

*(El País Gran és un eufemisme més. A veure…, me trob amb la dificultat d’escriure un nom de consens, que englobi tots els territoris de parla catalana, tots els països catalans, el País… Tots estan tan desprestigiats… De moment País Gran.)
Advertisements

2 pensaments sobre “Independentisme (I + D + I ) o Palma de Mahollorca_puntCAT1.

  1. Això de posar “Palma de Mallorca”, amb perdó però m’assembla una collonada. Entre això i el tema lingüístic, el PP està fent un govern de pena i això se mos farà llarguíssim! Segurament com no saben com sortir de la crisi, aprofiten per ficar-se amb el català i despistar una mica a la societat. De totes formes, no sé si vas ser a la manifestació d’ahir però, si una cosa bona ha aconseguit en BauZÁ és unir-nos als mallorquins com mai! 🙂

  2. En Bauzá ens uneix, és cert, però també ens separa. Cada vegada veig més dues mallorques. És una pena.
    La manifestació d’ahir va ser un clam. Feia temps que no em sentia tant bé formant part de la societat, d’alguna cosa que val la pena. Va servir per adonar-nos que no estam sols. A veure si serveix per alguna cosa més…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s