NI PUNT DE COMPARACIÓ.

Per Biel Coramet.

Per entendre millor la vida i tot allò que l’acompanya solc classificar determinats estereotips. És una classificació pròpia per a etiquetar allò que vull entendre -o allò que vull recordar, també és una estratègia mnemotècnica, francament. Fa un temps vaig crear la categoria Osset de Peleuix. Hi ha persones que desprenen una fragilitat tal que fan ganes d’abraçar-les. El primer personatge, i únic fins fa dos dies, que va ascendir a la categoria va ser Jaume Matas. La cosa es va quedar aquí. Darrerament se’l veu poc en els mitjans de comunicació…

Des que vaig veure El Convidat, de TV3, m’he vist amb la necessitat d’introduir canvis en la categoria Osset de Peluix. Ara, la categoria té l’etiqueta Osset de Peluix Pena (o llàstima) i l’etiqueta Osset de Peleuix Tendresa (o admiració). Aleshores, dictamín que Jaume Matas, dins la mateixa categoria, passa a ser classificat amb l’etiqueta Pena (o llàstima) i que Quim Monzó estrena l’etiqueta Admiració (o tendresa).

Vull aclarir que compartir aquesta categoria no significa cap mena de comparació ni de relació entre els afortunats que l’ostenten. Tan sols és la meva forma d’estructurar personatges en categories comprensibles per a mi mateix. Si volgués compar Quim Monzó ho faria amb Juan José Millás, per exemple com a articulistes. Cada un amb la seva genialitat. O podria comparar Jaume Matas amb Gabriel Cañellas o, fins i tot, amb José Ramon Bauzá, per exemple. També cada un amb la seva genialitat.

Diuen que les comparacions són odioses, però a través d’elles entenem la vida ja que diferenciam en categories. Entenem el bé perquè el diferenciam del mal; igualment hi ha guapos perquè hi ha lletjos i hi ha destres perquè hi ha maldestres. Malgrat tot, hi ha qualitats, fets, esdeveniments i persones que no tenen ni punt de comparació.

Advertisements

Un pensament sobre “NI PUNT DE COMPARACIÓ.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s