BANDERA-PEDAÇ-BANDERES

Per Biel Coramet.
El policia va convertir la bandera en pedaç. Era qüestió de vida o mort, el senyor havia vessat molta sang i no era moment de perdre més temps. Algú havia d’estroncar ràpidament la ferida del senyor. El senyor en veure la bandera li va suplicar: si muero, tápame con la bandera, tápame con la bandera. Por Díos que quiero morir con Espanya en el pecho! Després d’uns segons de patiment, el senyor va tancar els ulls. El policia va parlar per l’emissora de la moto i després es va tornar a dirigir cap al cos estès. Va desfer el pedaç del braç del senyor i el va estendre per a cobrir-lo. La sang havia tenyit de color vermell bona part de la bandera. Però en la part del torniquet que no tocava la ferida, el caprici del pedaç havia fet que només absorbís unes franges de sang en les arrugues. Una vegada estès s’havia configurat una bandera que multiplicava les franges per dues: Ostia, ostia, ostia! Si no se muere por la herida, se mueure del susto! El policia no sabia què fer. Pensava que si el cobria amb una bandera multiplicada per dos aquell home es remouria en l’infern. Va decidir esqueixar la bandera per la meitat. El senyor, de cop i volta, es va incorporar violentament, va obrir els ulls, i va contemplar com el policia tenia la seva bandera esqueixada en dos trossos. El senyor, emprenyadíssim: Però que haces, cabrón! Me vas a matar tú! Te explico …, va intentar el policia. El senyor el va interrompre, coño vas a esplicarme, hijoputa! El senyor es va deixar caure cap enrere, impotent. El cop, aquesta vegada, va ser fatal. Va començar a rajar sang per la nova ferida. El policia va fer un nus pla amb les dues banderes, la va envoltar en el coll del cos inert, li va afegir una corda, va penjar la corda a la branca del garrover del costat, va estirar l’home amb força fins que va quedar penjat, va posar la moto en marxa i va partir.

Un símbol pot guarir o pot matar. Igualment que una pistola pot salvar una vida i pot executar una persona. Aquesta és la història de com un símbol pot esdevenir un pedaç i un pedaç pot esdevenir un símbol. I de com la consideració d’un símbol depèn del significat que se li atribueix.

Un símbol també pot beneficiar i també pot perjudicar. Un símbol pot permetre que les Illes Balears aportin 375 milions d’euros a la UE i només en rebin 40. I hi ha símbols que volen canviar aquest panorama de dèficit, que no és simbòlic, sinó real.

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s