CIVISMEL, SOBRASSADA AMB MEL.

Per Biel Coramet
Caminava pel carrer de ses Planes en direcció a la carretera. Hi havia un embós de nassos. Entraven cotxes pels quatre sentits de la creu que formen el carrer de ses Planes i el carrer del Desaigua, i tots confluïen cap al mateix punt. Just a la intersecció hi havia un cotxe encallat que no podia anar ni envant, ni enrere. El conductor sentia la pressió de tots els altres que volien avançar cap a ell sense cap possibilitat. De cop i volta la gent va sortir dels cotxes. Un dels quals era el Señor de Azahar. Estic segur. Feia dos dies que l’havia tengut a un pam de nas. Vaig pensar: aquí hi haurà tangana!
A Palma el trànsit és conflictiu, qualsevol motiu s’aprofita per a descarregar les tensions acumulades. És un trànsit d’artèries, venes i vasos sanguinis. El trànsit dins els busos de línia és diferent, és un trànsit intestinal. De vegades el bus va embotit i les parades poden suposar un respir o un suplici. I és que omplir un bus s’assembla a omplir sobrassades, però malament. El bus es comença a omplir per davant i tothom agafa posicions, com el colesterol que tapa una artèria, i la sobrassada no arriba al cul, del bus. Les sobrassades s’han d’omplir pel final, tothom ho sap, però la gent només en fa cas quan es queda a fora per culpa dels colesterols que entorpeixen el trànsit.
El bus és un microhàbitat també. Cada dia les mateixes persones a la mateixa hora agafen el mateix bus a la mateixa parada i conviuen per uns minuts. S’hi creen microvincles, sovintegen els conflictes, trepitjades, fregades, “los jovenes no tinen educación”, “se creen que porque son mayores…” La cosa no sol passar d’aquí. Però, aquesta setmana passada, en una parada la gent no podia entrar ja que no hi havia lloc a davant. La sobrassada no passava cap envant perquè ningú es feia cap enrere. El conductor, ja emprenyat, es va aixecar: “a ver, el Señor de Azahar que se vaya para atrás!” El conductor no va ser amable, va ser contundent; i segurament que amb el seu to perdia la raó. El senyor d’Azahar es va sentir assenyalat. Era el punt on confluïen totes les mirades dins el bus. Com un animal que se sent arraconat i no té cap sortida va optar per atacar. L’home va respondre amb les vísceres, vaexplotar en còlera i va començar un enfrontament dialèctic que anava pujant de to per moments. El conductor hàbilment va estrényer una mica més el Señor de Azahar quan va dir que no li quedava mes remei que parar i cridar la policia. Ja la tenim armada! L’ambient es va escalfar tant que la majoria vàrem optar per baixar del bus i agafar el número 6 que acabava d’arribar. Llavors, el bus 6 va quedar embotit com un sepultrum. I en aquest nou microcllima s’hi va sumar la indignació dels usuaris desplaçats i la dels receptors, que no entenien res, i més quan va entrar en darrer lloc el Señor de Azahar. El murmuri va ser general. El Señor de Azahar la va armar grossa!
Idò a Llubí, el Señor de Azahar va sortir del seu cotxe, com altres dels conductors coagulats per les venes llubineres. Va alçar les mans. Ja està, aquí rebrà algú! Però no, va saludar un coneguts seus cinc cotxes més enllà en sentit contrari.
– Llegas o te vas?
– Buscamos aparcamiento.
– Ui! Está fatal. Esto es un desorden. Nosotros ya nos vamos. No os vayáis sin probar la sobrassada con miel, está de muerte!
El Señor de Azahar tenia a la galta una ombra de color taronja delatora.
L’embós era considerable i sense solució. Sense la intervenció de cap municipal -regulaven el trànsit a la carretera on no hi havia problemes- els cotxes varen tornar a fluir. Tot es va arreglar sense tensions, ni pitades, ni bregues. Es va imposar el CIVISMEL. El Señor de Azahar va dir adéu els seus coneguts i va partir en direcció cap al desaigua, ja descoagulat.
Ja a la plaça, vaig comprar dos pots de flor de taronger i també un esprai de mel, apte per a cuina. Més tard, vaig cercar per internet: la mel té propietats beneficioses per a l’estrés. Mai m’hagués pensat que fos tan efectiva. A partir d’ara quan ensumi problema dins un bus, ja ho se: pssit, pssit!: sobrassada amb mel.

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s